Miten startupit eivät karkaisi Turusta?

  • Posted on: 3 April 2013
  • By: Juho Vaiste

Turun kauppakamarin Tomi Virtanen aloitti harvinaisen keskustelun Turun seudun startupien ja kasvuyrittäjyyden tulevaisuudesta kirjoituksellaan 11.3.2013. Kirjoitus sai huomiota myös kommentoijilta, mutta tärkeä keskustelunaihe pysähtyi kommentoijien ehkä liiankin kriittiseen lähestymiseen. En toivoisi keskustelun tyrehtyvän - tai oikeastaan haluaisin keskustelun vasta alkavan.

Konkreettiset ehdotukset startup-maailman kohentamisesta Turussa tuntuvat puuttuvan. Siksi esitän omat toimenpite-ehdotukseni. Jättäkää turkulainen negatiivisuus pois ja lähtekää mukaan keskusteluun!

 

1. Pois konsulttimaailmasta

Startup-huuman ensimmäinen aalto kykeni poistamaan tätä osittain Tekesin maailmasta. Varsinais-Suomen ELY-keskus taas lähtenyt päinvastaiseen suuntaan kuulemani mukaan. Turun kehittämiskeskus hymistelee siellä välimaastossa ja pyörittää omaa karuselliaan.

Konsulttimaailma ei ole enää relevantti tapa tukea aloittavia yrityksiä. Konsultti-, tuki- tai höpöhöpö-palveluista ei ole hyötyä aloittavalle tai kasvavalle yritykselle, vaan voimavarat tulisi keskittää a) kontakti- ja mentoriverkostojen luomiseen b) tuottavan työn tekemiseen.

Konsulteilla on aina ojassa oma myyntilehmänsä, heidän taustansa on usein korporaatiomaailmasta sekä jos hyötyä on, voi se olla pois yrittäjän oppimisesta.

2. Turkuun yrityskiihdyttämö ja kasvu-yritysten rahasto

Nämä esillä olleet ideat ovat kaatuneet epäonnistumisen pelkoon. Kukaan ei tiedä vielä, mikä olisi paras tapa toteuttaa Turkuun kiihdyttämötoiminta tai miten rahastotoiminta saataisiin järjestettyä. Epäonnistumisia tulee näidenkin perustamisessa, mutta se ei saa olla este kehitykselle.

Kiihdyttämön tulisi tuottaa uusia yrityksiä, that's it. Rahaston tulisi tukea riskillisiä ideoita ja yrityksiä varsinkin alkuvaiheessa, that's it. Sekä levittää ilosanomaa siitä, että miksi Turkuun tarvitaan uusia kasvuyrityksiä.

3. Kannustimet opiskelijoille

Tämä on kiistanalaisin. Minusta Turkuun tulisi saada aikaan opiskelijoille suunnattuja kannustimia yrittäjyyteen. Opiskelijat ovat Turun suurin voimavara, mitä tulee kasvuyrityksiin. Kilpailukykyisiä startupeja ei saada Turkuun, jos lahjakkaita opiskelijoita ei saada niitä perustamaan. Lahjakkaita opiskelijoita ei saada Turkuun jäämään, jos ei ole kilpailukykyisiä startupeja.

Kiihdyttämö tarjoaa ensisijaisesti kannustimen. Kiihdyttämö on paikka, jossa riskillisiä ideoita arvostetaan ja tulevia yrittäjiä ei ammuta samantien otsaan. Eikä tämä tarkoita, että ruvetaan hyysäämään - päinvastoin. Vastuu, odotukset ja vaatimukset pitävät olla kovempia kuin muualla. Mutta riskiä ja epäonnistumista ei pelätä.

4. Science Parkin toiminnan avaaminen ja kriittinen tarkastelu

Turun Science Parkin toiminta on tällä hetkellä monelle kysymysmerkki. Monta kymmentä työntekijää ja miljoonabudjetti, mutta kukaan ei oikein tiedä, mitä se tekee. Eikä ainakaan uuden polven kasvuyrittäjät sitä arvosta. En ole törmännyt, että organisaation toimintaa oltaisiin käsitelty avoimesti ja kriittisesti.

Todennäköisesti toimintamalleja kannattaisi uudistaa niin, että kaikki yritystoiminnan tukemiseen liittyvät organisaatiot rakennettaisiin uudestaan. Luova tuho piristää usein, enkä tiedä, miksei se voisi olla hyvä lääke tässäkin.

5. Poliittinen tahtotila startup-maailman kohentamiseen

Turussa ei taida olla mitään visiota seudun yritystoiminnan suhteen. Laivateollisuus sitä, luova talous tuota, informaatioteknologia on ihan kiva mutta Helsinki, bioala menestyy mutta ei menesty.

Turku voisi olla opiskelijayrittäjyyden keskus, joka ymmärtää kokonsa aiheuttamat reaaliteetit, mutta on avoin kaikille vaikutteille ja dynaamiseen muutokseen tottunut. Korkean teknologian osaaminen yhdistettynä vahvaan kokemukseen eri teollisuuden aloilta sekä humanistiseen ja kulttuurilliseen perintöön muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Yrittämiseen kannustetaan ja epäonnistumisiin suhtaudutaan oikein. Vahva yksityinen rahoituspohja ja julkisen sektorin joustava toiminta mahdollistavat Turun kokoon nähden erityisen vankan pohjan kasvuyrittäjyydelle.

Poliittisilta päättäjiltä tulisi löytyä tahtoa löytää yhteinen visio Turun kehittämiseksi. Vinkkinä se, että poliittisesti kasvuyrittäjyys on kaikkien kaveri. Muutokset vaativat johtajuutta ja rohkeutta.

6. Vanhempien yrittäjien ja yritysten avoin mieli

Nuoremman polven yrittäjältä terveisiä kokeneemmille: Uskaltakaa luottaa ja uskoa vielä kerran. Olkaa avoimia ja valmiita uudelle. Ei ollut helppoa teillä, ei ole helppoa meillä. Jokin on muuttunut: jos sanotte ei, joku todennäköisesti sanoo kyllä Helsingissä, San Fransiscossa tai Singaporessa.
 

 

Kiitos puheenvuoroni saamasta huomiosta! Suurempi pyyntöni on kuitenkin se, että osallistutte keskusteluun. Olen monessa kohtaa väärässä.