Miksi teknologia-ala tarvitsee filosofeja?

  • Posted on: 13 August 2018
  • By: Juho Vaiste

Artikkelien perusteella Piilaakson uusin trendi on ollut filosofian ja eettisen pohdinnan arvostuksen nousu. Alla muutama artikkeli, jossa aihetta avataan.

Ensimmäisessä artikkelissa on laajasti mutta selkeästi avattu sitä, että yksittäisen AI-etiikan periaatteet ovat vasta ensimmäinen askel; eettiset periaatteet sisältävät paljon tulkinnanvaraisuutta, ja eettisten seurausten arviointi on parhaimmillaan aikamoista hiuksienhalkomista. Tietenkin eettisen pohdinnan tuominen yritysmaailmaa vaatii uhrauksia, yritysmaailmassa on vielä totuttelua siihen, että filosofinen ja eettinen pohdinta saattaa ensimmäisessä vaiheessa vain lisätä avointen kysymysten määrää. Filosofinen pohdinta voi olla yritysmaailman kasvatille hidasta ja turhauttavaa. Mutta olemme tekemässä tärkeää ensimmäistä askelta tällä alueella, filosofien arvostus yritysmaailmassa voi todellakin olla nousussa.

Toinen artikkeli kuvaa eettisen ajattelun opetusta tietojenkäsittelyn alueella. Kasvava lähestymistapa sekin. Viimeinen artikkeli pomppaa jo seuraavalle alueelle, ja pohtii miksi Piilaaksossa saatetaan tarvita filosofien lisäksi myös teologeja.

https://gulfnews.com/opinion/thinkers/why-the-tech-world-needs-philosophers-1.2261406

http://community.bowdoin.edu/news/2018/08/where-computer-science-meets-greek-philosophy/

https://theconversation.com/why-silicon-valley-needs-theologians-99042