Hengästyttävä Hong Kong ja käytännön kokemuksia liberaalista yhteiskunnasta

  • Posted on: 26 April 2014
  • By: Juho Vaiste

Hong Kongissa tuli käytyä pikapyrähdyksellä, kun aikaa oli varattuna viisi päivää, tähän sisältyen vielä lennot ja lentokentältä/-lle kulkeutumiset. Mukavan lyhytesittelyn kaupungista/maasta ehti kuitenkin saada, osittain kyllä "paikallisen" suomalaisystävän ansiosta.

Hong Kongissa aistii yksilönvapauksien ja liberaalin talouden meiningin. Invidualistiseen menoon voi kenties hukkua, mutta voi sen taakse mennä myös suojaankin: Saat tehdä rauhassa mitä vaan, eikä kukaan huomaa tai laita pahakseen. Tietenkin jos toimit loukkaamatta toisia, rikoksista taitaakin sitten olla suht kovat tuomiot.

Liberalismin tuloksista voi olla montaa mieltä. Yleisesti hongkongilaiset vaikuttavat pärjäävän hyvin ja olevan onnellisia. Kerjäläisiä tuntuu olevan vähemmän kuin Suomessa, ja ne harvatkin vaikuttavat ainakin ulospäin siisteiltä ja hyväkuntoisilta. Huumekauppa ja prostituutio näkyy myymisenä kadulla, näiden seurauksia kuitenkaan ei. Asuntotilanne on vaikea, mutta on epäselvää, onko siinä kysymys liberalismin, vahvan talouden vai huonon hallinnon tuloksesta.

Asuntotilanteesta kertoneen Hesarin artikkelin mukaan yli kuudesosa asuisi köyhyysrajan alapuolella, mutta tuo raja kulkee 700 euron kuukausiansioissa. Toki Hong Kong on kallis, mutta epäselvää on, kuinka moni tuosta kuudesosasta on oikeasti todella köyhiä. Ahtaiden asuntojen ansiosta kun asumiskulut voivat olla alle 200 € / kk (usein hyvin vaikeaa Suomessa).

Vaikeaa taitaa kuitenkin olla sairailla, työttömillä ja vanhuksilla, varsinkin jos he ovat muuttaneet muualta. Heille yksilönvastuita korostava kulttuuri voi lyödä kasvoille. En kuitenkaan tunne Hong Kongin järjestelmää sen enempää, ilmeisesti jonkinlainen sosiaaliturvajärjestelmä löytyy, mutta se tarjoaa hyvin pieniä tukia, 340 € / kk artikkelin mukaan.

Tässä vielä Hesarin artikkeli aiheesta: http://www.hs.fi/koti/Koti+kuuden+neli%C3%B6metrin+kopissa/a1394857115152

 

Vähän kosketusta pohjoismaiseenkin menoon. SverigeShoppenista löytyi lakua, salmiakkia ja muuta mukavaa pohjoismaalaista koti-ikävän karkoittajaa.
 

Hong Kongin maisemaa vähän pilvenpiirtäjäkeskustan ulkopuolelta.
 

"Paikallisen" oppaan kanssa Hong Kongin jokirannassa. Taustalla talousmaailman keskus.
 

Jotkut kujat ja kulmat olivat raisuja. Tämä näky tullessa ulos hotellin kakkosovesta.