Ensifiilikset Nepalista

  • Posted on: 24 March 2014
  • By: Juho Vaiste

Vaikka Nepal taitaa vieläkin olla yksi maailman köyhimmistä ja kehittymättömistä maista, on ensivaikutelma Intiaan verrattuna outo: ainakin pääkaupunki Kathmandu näyttäytyy länsimaalaisempana, aasialaisempana, liberaalimpana ja ehkä myös modernimpana kuin Intia. Voi olla, että mielikuva muuttuu, kun vierailee pienemmissä kaupungeissa tai maaseudulla.

Vahva "aasialaisuus" yllätti, kun Nepaliin valmistautui intialaislasein. Maa vaikuttaa olevan kuitenkin yhdistelmä kaikista ilmansuunnista: pohjoisessa vastaan tulevasta Kiinasta, etelän Intiasta sekä idän Kaakkois-Aasiasta.

Vähän Intiaa, vähän Aasiaa.
 

Hyvässä pahassa; asiakaspalvelun kokeminen uudestaan Intian jälkeen tuntuu taivaalta, mutta toisaalta huumekauppa rehoittaa kaduilla.

Mukava yllätys on hintataso. Uskokaa tai älkää, jollain ilveellä hintatasoa on saatu laskettua Intiankin tasosta. Aterian saa helposti eurolla, ja juotavallakin ryhditettynä 2-3€. Kathmandussa majoitusyöstä kannattanee maksaa noin 6-8€ vähintään, vaikka varmaan jotain halvempiakin ratkaisuja löytyy. Itse olen omaan 8€/yö hotelliini tyytyväinen, noin 500m kaupungin pääkeskuksesta Thamelista.

Nepalissa ollaan pari viikkoa. Seuraavan kerran päivitetäänkin toivottavasti upeita vuoristokuvia.

Hotellin terassi. Sisäpihalla on viereisen koulun leikki- ja pelikenttä.

Ainakin osa Nepalin orpokodeisa on valitettavasti vain bisnestä. Vapaaehtoistyön tai lahjoittamiskohteiden kanssa tulee olla tarkkana.