Ensikommentit Floridin et al artikkeliin

  • Posted on: 28 November 2018
  • By: Juho Vaiste

Oxfordin professori Luciano Floridi ja suurempi joukko teknologiaetiikan tuntijoita (mm. Virginia Dignum, Francesca Rossi)  julkaisivat toissa viikolla artikkelin "AI4People—An Ethical Framework for a Good AI Society: Opportunities, Risks, Principles, and Recommendations".

Kansainvälisessä tutkimuskirjallisuudessa on tullut jo useita tämän tyyppisiä artikkeleja, joissa esitellään linjanvetoja tekoälyn etiikan ja vastuullisen tekoälyn kehitykselle.

Vaikka tällä kertaa kirjoittajat edustajat edustavat vahvasti myös yrityksiä, niin se että a) näin nimekäs joukko kirjoittaa tällaisen artikkelin b) keskustelu on alkanut kiertämään kehää, saattaa johtaa, että tämä määrittelee "pelikenttää" joksikin aikaa. 

Artikkelin lisäksi haluan nostaa muutaman huomion (ainakin siinä tapauksessa, jos tästä muotoutuu vaikutusvaltainen pohja sille, miten AI-etiikkaa yleensäkin käsitellään):

- Tulee määrittelemään tutkimusalueen kenttää, sanastoa jne. hyvin paljon. Tämän tyyppisiä esityksiä on tullut jo sen verran, että tässä saattaa olla tämän hetken "pajatson tyhjennys" (vt. AI Societyn etiikkapaneeli seuraavan kerran 2028 koska kehityssuunnat suht hyvin nyt näköpiirissä, vasta 10v päästä nähdään seuraavan stepin rakennetta)

- Yllätti: Todella vahva oletus ja tykitys heti alusta alkaen siitä, että AI on suuri mahdollisuus meille myös siitä näkökulmasta että "tehdään itsestämme parempia"

- Luonnollisesti aika positiivinen kaiku (en suoraan sano vastaan, mutta suht kritiikitön): toki Floridi & Dignum + muutama teknologia-alan ihminen niin oletettava tulos. Lisäksi palautuu keskusteluun siitä, että mikä oikeustieteellisten ihmisten kyvykkyys analysoida arvoja/etiikkaa. Mukana taitaa olla neljä oikeustieteilijää.

- Mielenkiintoinen, koko kohta: "The scale of this challenge (climate change) is such that we may soon need to decide between engineering the climate directly and designing societal frameworks to encourage a drastic cut in harmful emissions." Miksi nyt AI-asioihin otetaan samanlainen lepponen kulma kuin ilmastoasioihin 70-80 luvulla, joten hyväksytään muutoksen ajavan suureen muutokseen, mutta voidaan miettiä sitä sitten kun tulee ajankohtaiseksi. 

- Recommendationsit vaikuttaa ensisilmäyksellä aika päteviltä, joten niitä kannattaa pohtia ja katsoa läpi.

--

Good AI Society = "We can do more, better, and faster, thanks to the support provided by AI." (Now 2018)
Turku AI Society = "Against fitter, happier, more productive" (Nov 2017)